آغاز طرح جامع مقابله با بیابان زایی و ریزگردهای دریاچه اورمیه در چهاربرج

آغاز طرح جامع مقابله با بیابان زایی و ریزگردهای دریاچه اورمیه در چهاربرجاین طرح به همت وزارت جهاد کشاورزی و سازمانهای تابعه در نزدیکی روستای آغداش و منطقه “شام” (منطقه حفاظت شده “قره قشلاق”) صورت می‌پذیرد. همان طور که از تابلوی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری که در روستای قپچاق چهاربرج نسب شده است می توان فهمید، این طرح شامل مواردی است که شاید بتواند سرعت رشد بیابان در مناطقه را کاهش دهد. ولی مسلم است که نمی تواند جلوی ریزگردهای برخواسته از دریاچه اورمیه را بگیرد. حتی اگر دور تا دور دریاچه اورمیه جنگل هم کاشته شود باز هم نمی‌توان جلوی ذرات معلق بسیار کوچک برخواسته از سطح دریاچه اورمیه و تاثیرات سوء آن بر سلامتی مردم منطقه را گرفت.

نکته قابل توجه دیگر عدم آگاه سازی و جلب حمایت و همکاری مردم منطقه از سوی دولت برای احیای دریاچه اورمیه است. دولت هیچ گونه آگاهسازی نسبت به تبعات خشک شدن دریاچه اورمیه در بین مردم محلی منطقه انجام نداده است. چنانچه یکی از مهمترین ارکان رسیدن به توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست آگاه سازی گسترده مردم محلی نسبت به تاثیرات تخریب محیط زیست و جلب مشارکت و همکاری آنها برای حفاظت از محیط زیست می‌باشد. امری که کنوانسیون 1992 سازمان ملل متحد در باره محیط زیست و توسعه (کنوانسیون ریو) آن را برجسته نموده و حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از تخریب آن را بدون حمایت و مشارکت مردم محلی غیر ممکن می‌داند.

با این وجود، مردم منطقه چهاربرج بخصوص کشاورزان منطقه هیچ درکی از عواقب و تاثیرات زیست محیطی خشک شدن دریاچه اورمیه ندارند. با کمی تامل می توان فهمید که این کشاورزان می‌توانند با تغییر الگوی کشت، عدم حفر و استفاده از چاههای غیر مجاز، و تغییر اصول آبیاری از غرقابی به بارانی و قطره‌ای بیشترین نقش را در کمک به احیای دریاچه اورمیه داشته باشند.

مطالب مرتبط

۱ دیدگاه

  1. رشدیه گفت:

    باید امیر کبیر باشی تا غم نا آگاهی مردم
    را بخوری.روحت شاد امیر کبیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *