مصاحبه با راهانداز اولین سیستم آبیاری مکانیزه در چهاربرج
شاید وقتی از کشاورزی مکانیزه در چهاربرج صحبت میشود همه ما به اتفاق صدها دلیل و بهانه برای ناممکن بودن آن برمیشماریم. ولی یک نفر همه این موانع را پشت سر گذاشته و توانسته است بیش از 6 هکتار از زمینهایش را به صورت مکانیزه آبیاری و محصول را هم به شکل مکانیزه برداشت نماید. آقای زینالعابدین حیدری کشاورز اهل بالا چاربورج با این روش برداشت محصولِ بیش از دو برابر بیشتر از روشهای کشاورزی سنتی را ممکن کرده است.
آقای حیدری چند سال پیش تصمیم میگیرد که کشاورزی را به صورت مدرن و مکانیزه در زمینهای خود انجام دهد و روشهای نوین آبیاری بارانی و قطرهای را جایگزین آبیاری سنتی غرقابی نماید. او در این کار به توفیقات فراوانی دست مییابد و در فاصله چند سال به یکی از بهترین تولید کنندگان یونجه در چهاربرج و منطقه تبدیل میگردد. رمز موفقیت ایشان تلاش و کوشش به همراه فکری خوب و پیروی از ایدههای مدرن بوده است.
ابتدا از ایشان در مورد شروع این کار و چالشها و مشکلات آن پرسیدیم:
- وقتی بنده میخواستم این کار را شروع کنم همه میگفتند که این کار شدنی نیست و دلیل آنرا هم نبود چاههای عمیق با آب شیرین در منطقه میدانستند. حتی مسئولین وقت جهاد کشاورزی (خدمات) چهاربرج نیز بر این عقیده بودند که این کار شدنی نیست ولی من به یاری خداوند توانستم این مشکل را با احداث یک استخر ذخیره سازی آب حل نمایم.
اوجاق: آب این استخر را از کجا تامین میکنید؟
- آب استخر را از چاه تامین میکنیم. با یک چاه با عمق نه چندان زیاد و حتی با آب کم نیز میتوان این کار را انجام داد چون که آب را ابتدا در استخر ذخیره میکنیم و بعد از آن به زمین پمپاژ مینماییم.
اوجاق: معمولا در برخی مناطق ما آب چاهها شور است و نمیشود برای آبیاری یونجه استفاده کرد. در آن صورت چه باید کرد؟
- چاره این مشکل بسیار ساده است با یک چهارم همین آبهایی که به صورت غرقابی استفاده میکنیم میتوانیم با لوله کشی و مدیریت صحیح آن این کار را انجام دهیم.
اوجاق: شما کشاورزی هستید که هم به صورت غرقابی محصول تولید نمودهاید و هم به صورت بارانی. در مقام مقایسه مزیتهای آبیاری بارانی در چیست؟
- آبیاری بارانی مزیتهای بسیاری دارد. اگر مثلا محصول یونجه را مثال بزنیم در سیستم بارانی کیفیت یونجه بسیار بالا میرود. علفهای هرز (اوت، قیلپین، آلاخ) که آفت اصلی یونجه در مناطق ما به شمار میرود به میزان صفر میرسد. چرا که تنها علت رشد این علفها ورود بذر آنها از طریق نهرهای آب به زمین کشاورزی میباشد. همچنین ارتفاع و پهنای برگ یونجهها بیشتر و در نتیجه میزان تولید هم افزایش مییابد. بعلاوه در سیستم آبیاری بارانی حداقل یک چین و حداکثر دو چین بیشتر از سیستم غرقابی یونجه برداشت میکنیم. به این صورت که در سیستم بارانی حتی میتوان تا 5 بار یونجه را چید که این میزان در آبیاری سنتی بیش از 3 بار نیست. مهمتر از همه در مصرف آب نیز به میزان چشمگیری صرفهجویی میشود.
اوجاق: میزان تولید یونجه شما در هر هکتار به چه میزان است؟
- میزان تولید ما در هر هکتار و در یک بار چین حدود 5 الی 5/5 تن میرسد.
اوجاق: زمان و مدت آبیاری به چه نحوی است؟
- آبیاری زمین ما که 6 هکتار است حدود سه روز طول میکشد که در مقایسه با آبیاری غرقابی زمان بسیار اندکی است. همچنین ما معمولا هر 10 روز یک بار نسبت به آبیاری یونجه اقدام میکنیم.
اوجاق: به نظر شما الان مهمترین علتهایی که باعث عدم توسعه کشاورزی مکانیزه در چهاربرج میباشد چیست؟
- مشکلات بر سر راه زیادند ولی می توان با صبر و تلاش بر آنها غلبه کرد. اولین مشکل در این راه عدم آگاهی مردم و کشاورزان چهاربرجی نسبت به مزیتهای این طرح و درک درستی از این نوع آبیاری است. این آگاهی میبایستی که از طریق مسئولین امر صورت پذیرد. مشکل دیگر سنگ اندازیهای اداره منابع طبیعی برای گرفتن سند و تفکیک زمین کشاورزی است. متاسفانه در اسناد این اداره اکثر زمینهای چهاربرج به دلایل واهی جزء اراضی منابع طبیعی است که این امر کار را کمی سخت میکند. ولی این مشکل را هم من توانستم با صبر و تلاش حل کنم. مشکل بعدی عدم یکپارچگی زمینهای کشاورزی چهاربرج است. البته این مشکل را هم میتوان با یکپارچه نمودن زمینها حل نمود. بسیاری از کشورهای همسایه از جمله جمهوری آذربایجان همین مشکل را داشتند ولی با طرح یکپارچه سازی زمینهایشان توانستند آبیاری بارانی و قطرهای را در همه جای کشورشان اجرا نمایند. مشکل بعدی که به ذهن میرسد تامین منابع آبی میباشد که با مدیریت صحیح تنها یک چهارم از همین آبهایی که به آبیاری غرقابی اختصاص مییابد می توان تمام زمینهای چهاربرج را آبیاری نمود.
اوجاق: به عنوان سخن آخر پیام شما به دیگر همکارانتان که به صورت سنتی کشاورزی میکنند چیست؟
ساغولسون
چوخ گوزل گزارشیده لذت آپاردیق.
یاشاسین کشاورز نمونه چهار برج
یاشین چوخ ممنون