کارگاه آموزشی مصرف بهینه آب کشاورزی در چهاربرج برگزار شد
غیر ممکن بودن حل بحران دریاچه اورمیه بدون مشارکت مردمی، موضوعی است که در سالهای اخیر توسط فعالین مدنی و فعالین محیط زیست آذربایجان مطرح میشود. این فعالین باور دارند تا زمانی که مردم علیالخصوص کشاورزان بحران را با تمام وجود درک نکنند و از نزدیک در جریان روند احیای دریاچه اورمیه قرار نگیرند، تصور نجات دریاچه تصوری به دور از واقعیت خواهد بود.
دولت نیز علیرغم اذعان به لزوم مشارکت مردمی در نجات دریاچه، تاکنون اقدام قابل توجهی در این زمینه صورت نداده است. نکته تاسف برانگیزتر این است که بسیاری مسئولین محلی هنوز خودشان نیز اهمیت مسئله و ابعاد بحران را درک نکردهاند، چه برسد به اینکه توانایی درگیر کردن مردم در حل مسئله را داشته باشند. ولی با این حال جای اندکی خرسندی وجود دارد که اقدامات مختصری در این زمینه شروع شده است. آخرین مورد این اقدامات جلسهای بوده است که اخیرا در شهر چهاربرج میاندوآب برگزار شد.
این کارگاه با هدف فرهنگ سازی مصرف بهینه آب کشاورزی روز شنبه در حسینیه قائم (خرمن یئری) شهر چهاربرج برگزار گردید. در این جلسه ریاست جهاد کشاورزی چهاربرج مهندس عبدی و رئیس شورای شهر چهاربرج مهندس مقدم و عدهای از کشاورزان چهاربرج حضور داشتند. در این کارگاه که با همیاری و مشارکت جهاد کشاورزی، ستاد احیای دریاچه و شرکت دشت سبز چهاربرج برگزار شد، بر اهمیت احیای دریاچه اورمیه و لزوم استفاده از کشاورزی مکانیزه و آبیاری بارانی به جای روشهای سنتی غرقابی برای رسیدن به این هدف تاکید گردید.
متاسفانه به دلیل ضعف برنامهریزی استقبال محدودی از کارگاه صورت گرفته و تعداد کمی از اهالی در جلسه حضور داشتهاند. گرچه این کار اقدام مثبتی در راستای آگاه سازی مردم محلی بر لزوم احیای دریاچه اورمیه بوده ولی چند مشکل و ایراد اساسی در برگزاری این کارگاه به چشم میخورد که مانع از برگزاری باشکوه آن و نتیجه گیری مطلوب گردیده است:
1- زمان و مکان نامناسب برگزاری این کارگاه: ساعت 6:30 بعد از ظهر بدترین زمان ممکن برای یک روزهدار است که بخواهد در چنین کارگاههایی شرکت کند. اگر زمان این کارگاه بعد از افطار و اقامه نماز باشد، با توجه به حضور عده زیادی از مردم چهاربرج در این زمان در مساجد، کیفیت و بهرهوری این کارگاه به مراتب بهتر میگردید. همچنین بهتر بود که برای اجرای این کارگاه از مسجد جامع چهاربرج استفاده میشد که در دیدرس عموم قرار دارد و میتوانست افراد زیادی را در خود جمع کند.
- 2- عدم تبلیغ اساسی و نصب بنر در مکانهای بیشتر که باعث شده بود تعداد بسیار کمی از مردم از این جلسه باخبر شوند.
- 3- عدم آگاهی مردم از پیامدهای خشک شدن دریاچه اورمیه (افزایش انواع سرطان و دیگر بیماریها و از بین رفتن کامل زمینهای کشاورزی) و عدم اشاره و تاکید مناسب درباره این موضوع در گذشته.
امید است تلاشهای اینچنینی که اخیرا شروع شدهاند، با در نظر گرفتن تمام جوانب جایگاه اصلی خود را پیدا کنند. به نظر بودجه مناسبی برای این قبیل فعالیتهای مهم در نظر گرفته شده است که امید است دست اندر کاران و عوامل دولتی به فکر رفع تکلیف نبوده و به صورت جدی همت کرده و آستین بالا زده و وارد گود شوند.
در این زمینه پیشنهادی که اجرای آن بسیار مهم و حیاتی است انجام تمهیدات و هماهنگی لازم برای سپردن بخش اصلی مسئولیتهای اینچنینی به جامعه مدنی و نهادهای مدنی غیردولتی است. در تمام دنیا اجرا کننده اصلی پروژههای فرهنگ سازی مشابه این، جامعه مدنی و فعالین زیست محیطی هستند. اهمیت این پیشنهاد وقتی نمایان میشود که متوجه شویم خیل عظیمی از جوانان و فعالین منطقه مایل به مشارکت در چنین پروژهها و فعالیتهایی هستند. استفاده از این پتانسیل میتواند جهشی اساسی را در زمینه مشارکت مردمی و محلی در روند احیای دریاچه ارومیه فراهم کند.