پروژه ناتمام کانال هوایی چهاربرج و بی توجهی مسئولین نسبت به احیای دریاچه اورمیه

پروژه ناتمام کانال هوایی چهاربرج

پروژه ناتمام کانال هوایی در منطقه بالا چاربورج

بیش از 10 سال از آغاز به کار پروژه کانال هوایی چهاربرج می‌گذرد ولی کماکان این پروژه به صورت ناتمام و نیمه کاره باقی مانده است.

تخصیص اعتبارات لازم برای ایجاد این پروژه حتی به دهه‌ها قبل از شروع عملیات این طرح بر می‌گردد. ولی بنا به علل نامشخص و البته توجیه و بهانه‌های مختلف تاکنون به بهره‌برداری نرسیده است. درست است که احداث کانال هوایی به این شکل در اغلب کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه به کلی منسوخ شده و به جای آن از لوله کشی و طرحهای آبیاری بارانی استفاده می‌شود ولی در هر حال اتمام این پروژه می‌تواند تا حدودی از اتلاف بی‌رویه منابع آبی جلوگیری نماید.

در زمانی که ما با مرگ دریاچه اورمیه و به تبع آن مرگ حیات و فجایع اکولوژیکی بیشماری در منطقه رو به رو هستیم، عدم توجه و اقدام لازم برای اتمام این پروژه توسط مسئولین جای بحث و تامل دارد. امسال یکی از خطرناک‌ترین سالها برای دریاچه اورمیه است به طوری که تراز سطح آب دریاچه نسبت به سال گذشته 4 سانتی متر کاهش را نشان می‌دهد. ولی با این وجود جالب است که امسال شهر چهاربرج یکی از پرآب‌ترین سال‌های زراعی خود را پشت سر می گذارد. سالی که اتلاف منابع آبی نیز باور نکردنی است و برخی کشاورزان برای یک بار چین یونجه خود حتی بیش از دو بار آبیاری کرده‌اند.

به نظر می‌رسد که مسئولین اراده و باور لازم برای احیای دریاچه اورمیه را نداشته و تمام سر و صداهای مربوط به احیای دریاچه اورمیه در حد یک جوسازی رسانه‌ای باقی مانده است. امری که اخیرا هر دو نماینده مردم میاندوآب تکاب و شاهین دژ در مجلس نیز بر آن تاکید نموده و در اظهاراتی بیان داشتند که اکثریت اعتبارات تخصیص داده شده برای احیای دریاچه اورمیه تنها روی کاغذ است.

جدا از این مسئله، متاسفانه اغلب مسئولین ذیربط  درک درستی از تبعات خشک شدن دریاچه اورمیه و ضرورت احیای آن را ندارند. دلیل این امر هم عدم آگاهسازی مردم و حتی مسئولین از تبعات و فجایع خشک شدن دریاچه اورمیه است. امری که سازمان حفاظت از محیط زیست و ستاد احیای دریاچه با همکاری سازمان صدا و سیما و تشکل‌های مدنی و مردم نهاد دوستار محیط زیست می‌تواند به راحتی انجام دهد.

در سالهای گذشته در مورد احیای نسل یوزپلنگ آسیایی ما شاهد چنین اقدامات مؤثری در سطح ملی و بین المللی بودیم ولی در مورد دریاچه اورمیه چنین اقداماتی هیچ گاه صورت نپذیرفته و نمی پذیرد.

مطالب مرتبط

۱ دیدگاه

  1. رشدیه گفت:

    مرگ طبیعت مرگ انسانها را بهمراه خواهد آورد.آلودگی آب،خاک،هوا،که نتیجه خشک شدن دریاچه ها،تالاب ها،قطع درختان جنگل ها بطور اخص ونیز گازهای آلوده کار خانجات
    و تولید بی رویه خودروهای آلوده کننده هوا،
    نتیجه از خود بیگانگی انسان از طبیعت در جستجوی ثروت ازپی کسب سودهای نامشروع از طبیعت و استثمارزحمتکشان هست.و تنها راه حل این معضل که یک معضل جهانی شده،رویکرد اقتصادی جدید است که در آن منافع عامه مردم منظور شود.
    به امید احیای دریاچه ارومیه که همان احیای آمال و آرزوهای مردم آذربایجان است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *