مهندس عبدی: چارهای جز مدیریت بهینه و صرفهجویی در منابع آبی محدود خود نداریم
روز گذشته در خلال آغاز طرح استقرار کشاورزی پایدار برای احیای دریاچه اورمیه در روستای شاه آباد (اسلام آباد) پای صحبتهای مهندس عبدی رئیس محترم جهاد کشاورزی چهاربرج نشستیم. مردی که بسیار ساده سخن میگوید، صحبتهایش بسیار صریح و همه فهم است و ارتباط بسیار خوبی با کشاورزان دارد.
– ابتدا از ایشان مفهوم و تعریف کشاورزی پایدار را پرسیدیم.
اگر در یک جمله بخواهیم کشاورزی پایدار را تعریف کنیم، تعریف آن این گونه است: کشاورزی که توام با استفاده خوب و بهینه از طبیعت و منابع طبیعی باشد و به محیط زیست صدمهای وارد نکند. در کشاورزی پایدار سه رکن مصرف بهینه آب، کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات نباتی از اهمیت بالایی برخوردار است. در کشاورزی پایدار ما سعی نمیکنیم به هر قیمتی تناژ محصولمان را بالا ببریم بلکه تاکید ما بر میزان حفاظت محیط زیست و سلامت محصول است.
– یکی از مشکلات اساسی پیش روی کشاورزان منطقه برای تحقق کشاورزی پایدار عدم یکپارچگی اراضی کشاورزی و استفاده از روش آبیاری غرقابی است برای رفع این موانع چه پیشنهادی دارید؟
چاره این مشکلات بسیار آسان است. اگر کشاورزان بخواهند در قالب شرکتهای سهامی زراعی میتوان اراضی را سهام بندی و یکپارچه نمود. در گذشته هم هدف شرکتهای تعاونی کشاورزی (خدمات کشاورزی) همین بود و ما در این زمینه اقدامات زیادی هم انجام دادیم. ولی عدم درک اهمیت موضوع از سوی کشاورزان و عدم فرهنگ سازی صحیح در این زمینه باعث شد تا ما با شکست روبرو شویم.
– یکی از مشکلات اساسی کشاورزان منطقه برای ایجاد طرحهای آبیاری تحت فشار و بارانی، ثبت شدن برخی از زمینهای کشاورزی به عنوان اراضی ملی بر اساس نقشه برداری هوایی سال 1347 میباشد؛ به نظر میرسد این مسئله مانع از ایجاد شرکتهای سهامی زراعی گردد نظر شما چیست؟
نخیر. به هیچ عنوان این مسئله مشکلی در راستای تاسیس شرکتهای سهامی زراعی و یکپارچه کردن اراضی به وجود نمیآورد. نقشههای مورد نظر چندان حقوقی و قابل انتساب نمیباشد.
– برای استفاده بهینه از سموم دفع آفات نباتی در منطقه چه اقداماتی را میتوان انجام داد؟
اگر ما بتوانیم اراضی خود را یکپارچه کنیم در آن صورت میتوانیم به صورت کلی بر نحوه استفاده از سموم و کودهای شیمیایی نظارت داشته باشیم. البته آگاه سازی و فرهنگ سازی مردم در این خصوص نیز بسیار با اهمیت است. ما بایستی که مردم را نسبت به بیماری های صعب العلاجی که استفاده از سموم و کودهای شیمیایی به وجود میآورند آگاه نماییم و کشاورزان را به کشت محصولات ارگانیک ترغیب نماییم.
– به عنوان سخن پایانی چه توصیهای برای کشاورزان و در کل مردم منطقه برای حفاظت از محیط زیست و استفاده بهینه از منابع طبیعی دارید؟
ما بایستی که این مسئله را درک کنیم که اگر با چنین رویکردی که نسبت به محیط زیست و منابع آبی خود داریم به پیش برویم مطمعنا آیندهای بحرانی پیش روی ماست. ما چارهای جز مدیریت بهینه و صرفه جویی در منابع آبی محدود خود نداریم؛ ما بایستی که همگام با طبیعت حرکت کنیم و به طبیعت احترام بگذاریم ما اگر بخواهیم طبیعت را تماما در کنترل خود در آوریم مطمئنا نابود خواهیم شد.