مراسم “اوغورلوق” در چهاربرج

اوغورلوق

سنت ازدواج و عروسی کردن، مراسمات و آیینهای متنوع و متعددی در بین مردم ترک آذربایجان دارد که در زمانهای بسیار قدیمی شکل گرفته و هنوز هم در بسیاری از شهرها و روستاهای آذربایجان اجرا می شود. یکی از این مراسمات جالب، مراسم اوغورلوق می باشد.
مراسم اوغورلوق بعد از مراسم عروسی انجام می شود بدین صورت که سه چهار روز بعد از عروسی ، خانواده عروس مهمانی ترتیب داده و در آن خانواده و دوستان نزدیک عروس و داماد را به همراه خود عروس و داماد دعوت می نمایند. این مهمانی حتما بایستی که درشب و به صرف شام صورت پذیرد.
در این مهمانی اولین بار است که تازه عروس بعد از رفتن به خانه شوهر به خانه پدر و مادر خود برمی گردد و از این رو این مهمانی نوعی پا گشایی(آیاق آشما) نیز برای عروس محسوب می شود که حجب و حیای وی اجازه نمی دهد بعد از عروسی خود تنهایی به دیدار پدر و مادرش برود.
بعد از خوردن شام مشخصه اصلی این مراسم شروع می شود و آن برداشتن مخفیانه وسایل خانه مادر عروس توسط فامیل و دوستان داماد است. در این مراسم وسایل کوچکی مانند استکان، لیوان، قاشق، مرغ و خروس، انواع وسایل تزئینی و… به صورت کاملا مخفیانه برداشته می شود. اکثر این وسایل را به عروس و داماد می دهند که در خانه جدید خود استفاده نمایند و اعتقاد بر این است که این وسایل “اوغور” یا همان خوش یمنی برای عروس و داماد می آورد و به پول و مال آنها برکت می دهد. نام اصلی این مراسم اوغورلوق به معنای خوش یمن بودن است ولی به دلیل مخفیانه برداشته شدن این وسایل در بین مردم چهاربرج به اُغورلوق(دزدی) نیز شهرت یافته است.
در این مراسم خانواده و دوستان عروس(قیز ائوینین آداملاری) مدام خانواده داماد را تحت نظر خود دارند تا به آنها اجازه برداشتن وسایل را ندهند و خانواده داماد (اوغلان ائوینین آداملاری) بایستی با مهارتی خاص و دور از چشم “گودوکچو” وسایل مورد نظر را بردارند که اگر احیانا در هنگام برداشتن وسیله ای شخصی از خانواده عروس آنرا ببیند دیگر برداشتن آن وسیله امکان ندارد و صحیح نیست. این مسئله یکی از قواعد مهم این مراسم محسوب می شود.

اوغورلوق2
عکسی قدیمی مربوط به مراسم اوغورلوق دراواخر دهه 50 در چهاربرج
در برخی از مواقع فردی وسیله ارزشمندی را برمی دارد و بعدا به اطلاع خانواده عروس می رساند که خانواده عروس با دادن خلعتی آن را می ستاند. معمولا قبل از مراسم اوغورلوق مادر عروس سعی می کند چنین وسایلی را مخفی نموده و یا برای آنها “گودوکچو” یا دیدبان بگذارد.

مطالب مرتبط

2 دیدگاه‌

  1. رشدیه گفت:

    بو مراسم من سلماس دا عینا گورموشم
    همسنگریمن قارداشی نین طویندا.
    من، آنام ،باجیم دعوت اولمشدیق.
    سلماس روستای پکاجیک.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *