معضلی به نام ‘استفاده نکردن از پیاده‌رو’ در چهاربرج

معضلی به نام 'استفاده نکردن از پیاده‌رو' در چهاربرجبرای کسی که از شهر چهاربرج دیدن می‌کند، یکی از عجیب ترین چیزهایی که وجود دارد رفت و آمد مردم نه از پیاده‌رو بلکه از کنار خیابان است. چیزی که خود اهالی ممکن است زیاد متوجه آن نباشند.

مشکل استفاده نکردن از پیاده رو کم و بیش در شهرهای اطراف وجود دارد، ولی شاید در هیج جایی ابعاد این مشکل به بزرگی چهاربرج نباشد.

این مشکل سه ریشه اصلی دارد:

یک. ریشه فرهنگی: چهاربرج از جمله شهرهایی است که اول روستا بوده است، بعد به شهر تبدیل شده است. گذر از زندگی روستایی به زندگی شهری مسیری است که مقتضیات خودش را دارد. چهاربرج به مرور با سرعتی متوسط در حال طی کردن این مسیر است.

در روستا پیاده‌رو تعریف نشده است. مردم به راحتی از کوچه‌ها عبور کرده و باهم مراوده می‌کنند. بنابراین می‌توان گفت پیاده روی در کنار خیابان، یادگاری از دوران روستا بودن چهاربرج است. چیزی که امروز با افزایش جمعیت شهر و تعداد مسافرین و همچنین گسترش وسایل نقلیه به یک معضل مهم تبدیل شده است. معضلی که باید با آموزش و فرهنگ سازی برطرف شود.

دو. ضعف برنامه‌ریزی شهرداری: شهرداری موظف است با برنامه‌ریزی و طراحی دقیق فضای لازم برای عبور و مرور وسایل نقلیه از خیابانها و شهروندان از پیاده‌روها را فراهم کند. شهرداری چهاربرج در ادوار گذشته در این مورد بسیار ضعیف عمل کرده است.طوری که عرض در نظر گرفته شده برای پیاده‌روها در خیابانهای اصلی چهاربرج در چند سال گذشته سه با تغییر پیدا کرده و در نهایت به 3 متر رسیده است. در حقیقت با پیاده‌رویی به عرض‌های متفاوت روبرو هستیم.

تعریف و در نظر گرفتن پیاده‌رو کافی نسیت. بلکه پیاده‌رو باید زیرسازی و روسازی داشته باشد تا بتواند مورد استفاده قرار گیرد. و گرنه در پیاده‌روی خاکی و یا پر از گل و لای راه رفتن ممکن نیست. این یکی دیگر از کوتاهی‌های شهرداری چهاربرج است.

سه. مغازه‌داران و سایر شهروندان: برخی از مغازه‌داران فضای پیاده‌روی مقابل مغازه خورد را مایملک خود می‌پندارند. برخی از شهروندان نیز فضای پیاده‌رو را با انبار کردن مصالح ساختمانی (از قبیل آجر و سیمان و …) اشغال می‌کنند. طوری که اگر کسی هم عزم استفاده از پیاده‌رو را داشته باشد، در یک مسیر 100 متری با چندین مانع روبرو خواهد شد.

اینها همگی چالش‌هایی هستند که باید بر طرف شود. در کنار اینکه شهرداری موظف است پیاده‌روهایی ایده‌آل، تمیز و بدون مانع برای شهروندان تدارک ببیند، فعالین و آگاهان جامعه نیز باید اقدام به تبلیغ و گسترش فرهنگ استفاده از پیاده‌روها نمایند. خوب است با همکاری افراد مذهبی و روحانیون دغدغه‌مند از پتانسیل مساجد نیز برای فرهنگ سازی در این مورد استفاده شود.

در مورد بحران پیاده‌رو در چهاربرج وبسایت گؤروش نیز گزارش جالبی را به همراه تصاویر منتشر کرده است که می‌توانید از این لینک دسترسی پیدا کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *