سخنان تکان دهنده دبیر ستاد احیای دریاچه اورمیه: داریم خودکشی میکنیم
عیسی کلانتری دبیر ستاد ملی احیای دریاچه اورمیه در همایش توجیهی فرهنگیان آموزش و پرورش آذربایجان شرقی به لزوم توجه به توسعه پایدار تاکید کرد و گفته است: “وقتی در برنامه توسعه سوم دولت هفتم از توسعه پایدار حرف زده شد، گفتند که این عبارتی غربی و وارداتی است و باید از برنامه حذف شود!”
کردوانی و لزوم خشک کردن دریاچه اورمیه
وی افزوده است: “اما توسعه پایدار چه میگوید؟ در کشوری که چهار اصل توسعه پایدار رعایت نشود، آن کشور با مسئله جدی مواجه خواهد شد. از این چهار اصل، دو مورد مربوط به مسئلهای است ما نادیده گرفتیم و دریاچه ارومیه در نتیجه نادیده گرفته شدن این اصول خشک شد.”
عیسی کلانتری با اشاره به اظهارات پرویز کردوانی در خصوص لزوم خشک کردن دریاچه اورمیه، گفت: “آقای کردوانی گفته بودند که دریاچه اورمیه دیگر خشک شده و باید آن را رها کرد. این حرف زمانی درست بود که دریاچه را خود طبیعت خشک میکرد، حال آنکه دریاچه اورمیه را انسانها خشک کردهاند. ما همه دست به دست هم دادیم و دریاچه ارومیه را خشک کردیم.”
انسانها دریاچه اورمیه را خشک کردهاند
وی در ادامه گفت: “اولین اصل در توسعه پایدار این است کاری که انجام میشود توجیه اقتصادی داشته باشد، دومین اصل هم این است که هیچ فعالیتی نباید به محیط زیست آسیب بزند و هیچکس حق ندارد به هر دلیلی و تحت هیچ شرایطی به حقوق نسل آینده بشر تجاوز کند.در حوزه دریاچه ارومیه بطور آشکار این اصول نادیده گرفته شده است. همه این ها دست به دست هم داد تا ما دست مایه تمدن منطقه را از دست بدهیم.”
صدها دریاچه مانند اورمیه را در زیر زمین خشک کردهایم
دبیر ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه به بحران مصرف بیرویه آب نیز اشاره کرد و افزود: “ما صدها دریاچه مانند اورمیه هم در زیر زمین داریم که آن ها را هم خشک کردهایم!”
کلانتری ادامه داد: “سقف بهرهبرداری از آبهای تجدید پذیر نهایتاً ۴۰ درصد است و ما جزو معدود کشورهایی هستیم که بیش از این مقدار از آبهای تجدید پذیر استفاده میکنیم. در حوزه دریاچه اورمیه ۷۰ درصد و در کشور ۸۶ درصد آب های تجدید پذیر استفاده میشود.”
داریم خودکشی میکنیم
کلانتری گفت: “امروز با تکنولوژی که قرار بود در خدمت انسان باشد، داریم خودکشی می کنیم، ما داریم با چاقوی جراحی خودمان را میکشیم. ما داریم با تکنولوژی ریشه تداوم سرزمین هفت هزار ساله را خشک میکنیم.”
وی افزوده است: “این نتیجه ظاهری بحران در حوزهای است که ۷۰ درصد منابع آب تجدید پذیرش را مصرف میکند. در خراسان رضوی بالای ۱۵۰ درصد آبهای تجدید پذیر مصرف میشود؛ در اصفهان و کرمان بالای ۱۲۰ درصد، در فارس بالای ۱۰۰ درصد استفاده میشود.”
عواقب وحشتناک خشک شدن دریاچه اورمیه
دبیر ستاد ملی احیای دریاچه اورمیه با هشدار نسبت به عواقب ویرانگر خشک شدن دریاچه اورمیه، گفت: “دریاچه ارومیه جایی است که نمکش روی زمین است و حیات مردم را تهدید میکند و رئیس جمهور روحانی هم آگاهانه اعلام کرده است که هر چه قدر لازم باشد هزینه خواهد شد تا دریاچه اورمیه احیا شود. اگر دریاچه ارومیه را احیا نکنیم، بایستی بعداً دهها برابر هزینه احیا، خسارت خشک شدن آن را بپردازیم. وقتی احیای دریاچه اورمیه به عنوان اولین مصوبه دولت مطرح میشود، یعنی دولت اهمیت این مسئله را درک کرده؛ اگر برای احیای دریاچه ۷ میلیارد دلار هزینه نکنیم، باید برای جبران تبعات آن صدها میلیارد دلار هزینه کنیم. در هشت سال جنگ تحمیلی، کلاً ۱٫۱ میلیون نفر جابجایی جمعیت داشتیم و علی رغم اینکه آنها مردم شریفی بودند، به یاد داریم شاهد چه مشکلات اجتماعی بودیم. با خشک شدن دریاچه اورمیه دست کم ۴ میلیون نفر مجبور به مهاجرت خواهند بود. کجا؟ این مردم کجا و با چه امکاناتی بروند؟”
تبریز متروکه میشود
کلانتری با انتقاد شدید از عدم هماهنگی و همکاری مدیران استانی با ستاد ملی احیا، گفت: “وقتی من آذری (تُرک) مقیم آذربایجان، فرماندارم، استاندارم، معاون استاندارم، رؤسای سازمانهایم، مدیران کلام و… بیتفاوت به مسئله احیای دریاچه اورمیه نگاه کنیم، چه انتظاری باید داشته باشیم از دیگران؟
کلانتری تاکید کرد: “آذربایجان شرقی بازنده اصلی خشک شدن دریاچه اورمیه است و بیشترین آسیبها و تخریبهای خشک شدن دریاچه اورمیه متوجه این استان خواهد بود و تبریز را تبدیل به شهری متروکه خواهد کرد. ما از مسئولان آذربایجان شرقی انتظار داریم ۱۰ برابر آذربایجان غربی برای احیای دریاچه اورمیه تلاش کنند. اگر مردم وارد کار نشوند، کار بسیار مشکل خواهد شد. اگر همت و غیرت داشته باشیم، دریاچه اورمیه احیا خواهد شد، این همت و غیرت در دولت هست، دولت هیچ محدودیتی برای طرحهای نجات بخش دریاچه اورمیه قائل نشده است. به والله دولت با هیچ درخواست ستاد احیا تا کنون مخالفت نکرده است، علیرغم اینکه هیات دولت موضوعات بسیاری را در دستور کار دارد، با درخواستهای ستاد احیا موافقت کرده و حداکثر در طی یک هفته مسئله در هیات دولت مطرح و تصویب شده است.”
مدیران استانی همکاری نمیکنند
کلانتری ادامه داد: “گلهی من از مسئولین اجرایی استانهاست؛ احیای دریاچه اورمیه در برنامهی مسئولین استانی جایگاهی ندارد، مدیران استانی فکر میکنند ستاد احیا منبعی برای تامین کسری بودجه دیگر بخشهای آن هاست. ما برای احیای دریاچه اورمیه نیاز به پشتیبانی مسئولین استانی داریم. رئیس جمهور تا کنون چهار بار با شخص من تندی کرده از نتایج طرحهای احیای دریاچه سوال کرده است.”
در دولت احمدی نژاد مدافعان دریاچه اورمیه ضد انقلاب معرفی شدند
کلانتری در ادامه با بیان اینکه شهروندان باید توسط سازمانهای مردم نهاد توجیه شوند و مردم باید حقوق خود را مطالبه کنند، گفت: “دولت وظیفه دارد برنامههای مصوب ستاد احیای را اجرا کند و مردم هم باید حقوق شهروندی خود را مطالبه کنند و اگر مردم به حقوق خود آگاه باشند، کسی نمی تواند آن ها را به دلیل حمایت از محیط زیست و درخواست احیای دریاچه اورمیه بازداشت کند؛ مثل دولت احمدی نژاد که کسانی را که به طور سمبلیک یک لیوان آب به دریاچه اورمیه آب ریختند بازداشت کرده و برچسب ضد انقلابی بودن زد.”
دریاچه حتما احیا خواهد شد
وی در ادامه با ابراز امیدواری نسبت به احیای دریاچه اورمیه افزود:” من ۹۹ درصد اعتقاد قلبی دارم که پس از همه این تلاشها دریاچه اورمیه میتواند احیا شود؛ چه از نظر اکولوژیکی، چه از نظر زمین شناسی. اما به شرطی که همه افراد مسئول و مردم پای کار بیایند. ما باید سهم دریاچه اورمیه را برگردانیم. در سالهای گذشته سالانه ۲ میلیارد متر مکعب از سهم دریاچه اورمیه در کشاورزی و جاهای دیگر مصرف شده و همین عامل خشک شدن آن است.”
ظهور گرد و غبار نمکی و افزایش بیماریها در آذربایجان
کلانتری در ادامه با تاکید بر تقویت روح مطالبهگری مردم، گفت: از ما بخواهید و بپرسید که چرا دریاچه اورمیه خشک شد؟ چرا برنامههای احیا به سرعت اجرا نمیشود؟ چرا گرد و غبارهای نمکی بلند شده؟ چرا فشار خون مردم تبریز ۰٫۱ درصد افزایش پیدا کرده است؟ چرا بیماریهای جدید شیوع پیدا کرده است؟ چرا زنبورهای عسل بیخاصیت شدهاند؟”
دولت با همه طرحهای ستاد موافق است
وی در ادامه باری دیگر به عدم همکاری مناسب مسئولین استانی با ستاد ملی احیا اشاره کرد و گفت: “مگر از دولت برای احیای دریاچه اورمیه چه می خواهیم؟ پول هست، اختیارات کامل هست، اما من بیعرضه به اتفاق یک مشت مدیر بیکفایت که اصلاً برنامهای به نام احیای دریاچه اورمیه را قبول ندارند، این وضع را پدید آوردهایم. همین وزارت نیرو که باید در ماه شهریور ۱۰۰ میلیون متر مکعب از سد بوکان را به دریاچه ارومیه سرازیر میکرد، هنوز دارد مقاومت میکند؛ چرا؟ جالب هست که حجم آب پشت سد هم اکنون ۳۶۰ میلیون متر مکعب است و سال گذشته این مقدار ۸۰ میلیون متر مکعب بوده و با همان مقدار امورات منطقه حل شده، اما با این حال هنوز هم مسئولان وزارت نیرو از رهاسازی آب پشت سد به دریاچه جلوگیری میکنند.”
افراد احمدی نژاد دارند مانع میشوند
وی تصریح کرد: “ظاهراً کسانی در منطقه تصمیم ساز هستند و احتمالا به دولت احمدی نژاد متصل هستند و نمیخواهند دریاچه اورمیه احیا شود.”
کلانتری گفت: “چطور ممکن است مدیری در برابر مصوبات ستاد ملی احیای دریاچه اورمیه مقاومت و سرپیچی کند؟ چرا سهم دریاچه را نمیدهند؟ چرا کارشکنی میکنند؟ ظاهراً در برنامه مدیران منطقه احیای دریاچه اورمیه جایگاهی ندارد. ۲۰ میلیون متر مکعب برای پایاب سد بوکان کافی است، چرا سهم دریاچه را نمیدهند؟”
چرا مقامات قضایی استان با دزدان اب برخورد نمیکنند؟
وی ادامه داد: “چرا با دزدان آب برخورد نمیکنید؟ چرا با کسانی که به صورت غیر مجاز از آجی چای آب برداشت میکنند برخورد نمیشود؟ چرا رئیس دادگستری استان سکوت کرده و با این تخلفات برخورد نمیکند؟ من آذربایجان را و ایران را بیشتر از خودم دوست دارم؛ من حق ندارم خیانت کنم؛ من حق ندارم اهمال کاری کنم. که چه شود گفته شود فلانی گذران زندگی اش با آب غیر مجاز است و نباید با او برخورد کنیم؟ تخلف تخلف است چه فرقی دارد؟”
دبیر ستاد ملی احیای دریاچه اورمیه در پایان با تاکید بر اینکه دریاچه ارومیه قابلیت احیا دارد، گفت: “دولت به تنهایی نمیتواند دریاچه را احیا کند، مردم به تنهایی نمیتوانند دریاچه را احیا کنند، سازه و سخت افزار به تنهایی نمیتواند و همه اینها باید دست در دست هم بگذارند تا دریاچه احیا شود.”
ملت آذربایجان ملت با غیرتی است
کلانتری گفت: “من میدانم که ملت آذربایجان، ملت با غیرتی است. ما تقاضای همکاری میکنیم از مردم. من امروز قسم میخورم هر مدیری که از این پس در راه احیای دریاچه اورمیه بایستد و کارشکنی کند به مردم معرفی خواهم کرد. ما داریم زمان را از دست میدهیم. اگر وضعیت فعلی دریاچه حفظ نشود، دیگر دریاچه اورمیه قابلیت احیا نخواهد داشت.”