آغاز حفاری تونل انتقال آب از سد “کانیسیو” پیرانشهر به دریاچه اورمیه
عملیات حفاری مکانیزه تونل انتقال آب از سد “کانیسیو” به دریاچه اورمیه، سهشنبه با حضور مهندس “حمید چیتچیان” وزیر نیرو آغاز شد.
یکی از برنامههای احیای دریاچه اورمیه انتقال آب از سد کانی سیو به دریاچه اورمیه است. این سد آخرین نقطهای است که میشود به صورت ثقلی و در کانالهای روباز، آب را به دریاچه انتقال داد؛ چرا که بقیه پروژهها به علت ارتفاع سطح نیاز به پمپاژ چند صد متری آب دارند و یک هزینه دائمی بهرهبرداری را نیز در بر میگیرند.
در این طرح از حوضه مجاور رودخانه “بادین آباد” 300 میلیون مترمکعب آب با یک کانال انحرافی 5.9 کیلومتری به پشت سد کانیسیو منتقل میشود. مجموع این آبها با رهاسازی نیاز زیست محیطی که در آن محدوده وجود دارد، حدود 650 میلیون متر مکعب آب از پشت مخزن سد کانی سیب را به حوضه دریاچه اورمیه منتقل میکند.
برای انتقال این حجم آب به داخل دریاچه اورمیه، یک تونل با قطر نهایی 5.5 متر طراحی شده است که مجموعا 35.3 کیلومتر طول تونل است که خود به دو بخش 21 کیلومتری خروجی و بخش ورودی 14 کیلومتری تقسیم شده است.
2 دستگاه TBM از نوع «دبل شیلد هارد راک» ساخت NFM فرانسه خریداری شده که دو پوستهای و برای سنگهای سخت است که یکی از آنها برای انجام علیات حفاری راهاندازی میشود. دومین TBM نیز دوم بهمن ماه به ایران میرسد و امید است از اردیبهشت سال آینده شروع به حفاری کند.
سد کانی سیب در حوضه ‘زاب’ قرار داشته و آب قابل انتقال به دریاچه را ذخیره خواهد کرد؛ آورد سالیانه مورد نیاز احیاء دریاچه اورمیه 2.2 میلیارد مترمکعب است که در این طرح حدود 650 میلیون مترمکعب آن تامین خواهد شد.
دولت برنامهریزی کرده است که بتواند طرح انتقال آب از این سد به گدار چای و در نتیجه رسیدن این حجم آب به دریاچه اورمیه را تا اواخر سال 1397 به اتمام برساند.
گفتنی است این طرح و طرحهای مشابه آن در روند احیای دریاچه اورمیه فقط به عنوان طرحهای کمکی مطرح هستند. چرا که تنها راه احیای پایدار دریاچه اورمیه در فرهنگ سازی در راستای کنترل مصرف آب در صنعت و کشاورزی در حوزه آبی دریاچه، تغییر الگوی کشت، گذر از رویکرد اقتصاد کشاورزی در منطقه و سرمایه گذاری دولت در کشاورزی و اشتغال منطقه است. این مهم نیز بدون مشارکت فعال مردمی غیر ممکن است.